Mange nye varer i webshoppen

Lige nu lander der en masse nye varer i webshoppen. Kig ind og lad dig inspirere til lækre efterårsprojekter

Efteråret er over os og det er Corona desværre også. Mange af os ses ikke så ofte som vi gerne ville med familie og venner, og vi kommer ikke udenom at hverdagen bare ikke ligner sig selv.

Coronabamse corona-bamse corona bamse hæklet
Corona-bamse, hæklet i Karen Klarbæks økologiske bomuldsgarn

Derfor synes jeg, der er ekstra god grund til at kaste sig over kreative syslerier, og i den forbindelse lægger jeg for tiden en masse nye varer ind i webshoppen.

Lad mig præsentere de to nyeste varer: Det ene er et strikkekit. Kittet indeholder 4 nøgler Bottle Yarn og 1 stk opskrift på et strikket indkøbsnet. Bottle Yarn er spundet af genanvendte plastikflasker og er netop fantastisk til indkøbsnet, tasker, make-up punge osv. Nettet strikkes i et fint hulmønster. Strikkekittet er en oplagt værtindegave, kalendergave eller en ‘bare-fordi’, nu hvor vi ikke ses så meget.

Strikkekit strikket indkøbsnet bottle yarn genanvendte fibre
Strikkekit bestående af 4 nøgler Karen Klarbæk Bottle Yarn og 1 postkortopskrift på et strikket indkøbsnet

En anden nyhed er garnet Capella fra Wool 4 You. Capella er spundet af 100% bæredygtig uld. Det strikkes på pind 3,5 og er et yderst prisvenligt garn! Capella passer fortrinligt til at strikke Bues Nissehue – en gratis opskrift på en nissehue, som du kan finde lige her på siden.

Capella fra Wool 4 You. 100 % bæredygtig uld
Capella fra Wool 4 You. 100 % bæredygtig uld

Flytterod!

Jeg har flyttet mit lager og de seneste mange dage er gået med at pakke enten op eller ned, sætte i system og opdatere….

økologisk garn bomuldsgarn
Karen Klarbæk økologisk bomuldsgarn

Selvom der er blevet knoklet mange, mange timer hver dag, har flytningen desværre medført en forsinkelse på afsendelse af ordrer. Jeg arbejder lige så hurtigt jeg kan og alle ordrer afsendes i den rækkefølge de er kommet ind. Hvis du har spørgsmål til din ordre er du velkommen til at kontakte mig.

Om en uge forventer jeg at være tilbage til normal drift med afsendelse inden for 1 – 2 hverdage. Indtil da håber jeg på jeres forståelse!

Strikkede gæstehåndklæder

Mange af os har strikket karklude til den helt store guldmedalje. Strikkede karklude er vidunderligt og jeg elsker at kigge ned i skuffen fuld af fine mønstre og farver! En af de mange fordele ved strikkede klude er, at jeg kan strikke dem uden koncentrere mig specielt meget om det. Det er nemlig nogle gange dejligt med sådan et arbejde, der bare kører mens man tænker på noget andet.

Gratis opskrift strikket gæstehåndklæde
Strikket gæstehåndklæde

Nu har jeg imidlertid fundet en ny ting, jeg synes er dejligt at strikke de gange, hvor det bare skal være nemt: Gæstehåndklæder! Lige så snart, jeg har strikket et færdigt, så har jeg lyst til at strikke et til. Ligesom med karkludene, så fylder strikketøjet ikke mere end at jeg sagtens kan have det med mig alle steder.

Ud over at jeg er vældig glad for selve strikkeriet, så er det altså også meget tilfredsstillende at have de fine hjemmestrikkede håndklæder i køkkenet eller på badeværelset.

Gratis strikkeopskrift strikkede gæstehåndklæder strikket håndklæde
Matchende gæstehåndklæder

Jeg har en nem opskrift, som jeg bliver ved med at vende tilbage til og den vil jeg dele med jer her, helt gratis. Mønstret kaldes perlerib og ser fint ud, men er ganske nemt at strikke. Jeg strikker i Ecotec bomuldsgarnet Mistral fra Cewec, som jeg synes giver en dejlig tykkelse på håndklædet.

Strik sådan her: Slå 81 masker op. Pind 1 – 10 strik ret. Pind 11: Strik 8 masker ret. Strik 1 vrang,1 ret indtil der er 8 masker tilbage på pinden. Afslut med 8 masker ret. Pind 12: Strik ret. Gentag pind 11 og 12 indtil arbejdet måler 40 cm. Strik 4 pinde ret. På næste pind lukkes de midterste 9 masker af og på den efterfølgende pind slås 9 nye masker op hen over de aflukkede. Strik endnu 4 pinde ret og luk så alle maskerne af. De sidste to masker strikkes ret sammen for at få et pænt hjørne.

Gratisk strikkeopskrift gæstehåndklæde opskrift håndklæde strikket strikkede
Nem lille hank på gæstehåndklæde

Strømper

Jeg elsker at strikke strømper. Det er sjovt og det er et relativt hurtigt projekt – alt efter hvor kompliceret en opskrift og hvor lange skafter! Jeg har strikket strømper af blandt andet Onion no 4 med super fint resultat, men jeg har savnet at have noget ‘rigtigt’ strømpegarn.

Det er ikke lykkedes mig at finde et økologisk strømpegarn, så jeg har foreløbig valgt at gå på kompromis med en bæredygtig løsning. Jeg har opkøbt en del af et restlager af såkaldt sommerstrømpegarn, som ellers ville være blevet destrueret. Garnet er ikke bæredygtigt produceret, så det bæredygtige består udelukkende i at vi forhindrer det i at skulle ligge og rådne op på en losseplads et sted. I Danmark brænder vi vores affald og skaber på den måde energi, men mange steder i udlandet køres affald fortsat hen på store lossepladser, hvor det så bare får lov til at passe sig selv. Det er en sørgelig måde at behandle Moder Jord på.

Strømpegarn, hjemmestrikkede strømper
Der strikkes strømper i sommer strømpegarn. farven er Grøn/ brun og jeg havde tilfældigvis en lille skål til salg i butikken, som passer perfekt i farven

Men nu er garnet her og jeg er i fuld sving med at prøve det af. Garnet er spundet af 48 % bomuld, 39 % superwash uld og 25 % polyamid. Ja, det står der altså på bandarolen! Jeg kan ikke helt gøre rede for hvordan det kan blive til 100%, men morsomt er det i hvert fald 🙂

For mig kræver det lidt tilvænning med dette garn, fordi jeg er vant til at strikke strømper i uld. Man kan selvfølgelig mærke det høje indhold af bomuld, som føles meget anerledes i hænderne. Men garnet er slet ikke tosset og er man til farveskiftegarn, så synes jeg faktisk, det giver et rigtig pænt udtryk. Garnet er fast og lægger sig pænt i maskerne. Hvis man kan lide hjemmestrikkede strømper, men ikke kan lide kogende tæer, så er det her det rette garn.

jeg har lagt garnet i webshoppen, hvor det ligger i Slow Fashion kategorien. Det findes i tre finde farvekombinationer: Grøn/ brun, Brun/ blå og Orange/ brun.

Bues nissehue

En gratis opskrift på en nissehue til små og store nisser.

Jeg er ikke typen, der begynder at holde jul i starten af oktober. Jeg har det helt fint med, hvis butikkerne venter med at begynde at spille julemusik indtil slutningen af november og jeg har ikke adventskransen klar to uger før tid. Men der er nu alligevel et par ting, jeg gerne vil i gang med. En nissehue er for eksempel et skønt strikkeprojekt. Det er hyggeligt, og jeg synes det er sådan en fin måde at lade julestemningen krybe ind under huden. Så igen i år må jeg lige strikke en nissehue eller to, bare fordi.

Mine to store drenge har allerede nissehuer, men vores yngste lille nisse, Bue må have sig en nissehue i år. Han er halvandet og gider faktisk absolut ikke at have hue på, men strikkes, det skal den! Jeg er vild med garnet fra Onion i uld, økologisk bomuld og pesticidfri nælde til at strikke sådan en hue af, så jeg har lavet en ganske gratis og ret nem opskrift, der passer til præcis dét garn.

Nissehue økologisk garn Onion gratis strikkeopskrift
Nissehuen strikkes i det skønne garn fra Onion med uld, økologisk bomuld og pestidfri nældefibre

Læs opskriften herunder, hvis nu du også skulle have lyst til at strikke en nissehue til dig selv eller én du holder af. Den findes i 6 forskellige størrelser til både børn og voksne.

For at finde den rette størrelse til nissehuen skal du kende omkredsen på nissehovedet. Vælg en af følgende størrelser: 48 cm, (50 cm), 52 cm, (54cm), 56cm, (58cm).

Gratis strikkeopskrift nissehue
Nissehue in the making.Skift til strømpeinde, når det bliver nødvendigt.

Du kan strikke nissehuen i en eller flere farver, som du har lyst. Hvis du strikker i to farver, som jeg har gjort her, skal du bruge 1 nøgle garn til ribkant og kvast og 2, (2), 2, (2), 3, (3) nøgler garn i en anden farve til resten af huen. Til huen på billedet har jeg brugt farverne Douce Grøn og Vinrød, men nu er der jo ingen, der siger at en nissehue behøver at være rød. Vi er indtil flere nisser, der godt kunne tænker os en grøn nissehue. Eller hvad med en helt grå? Eller lilla? Du bestemmer heldigvis selv!

Du har behov for rundpind 3 og 3,5 samt strømpepinde i 3,5. Strikkefastheden skal være 22m x 28p på pind 3,5 i glatstrik.

Slå 88, (92), 96, (100), 104, (108) masker op på rundpind 3 og strik 4 cm ribkant 1 r, 1vr. Skift herefter farve, samtidig med at du skifter til rundpind 3,5 og glatstrik. Strik herefter 8, (8), 9 (9), 10, (10) cm glatstrik. Sæt en tråd eller markør for hver 22, (23), 24, (25), 26, (27) masker. Tag herefter ind ved hver markør på hver 6. pind ved at strikke 2 masker ret sammen. Til små børn kan det være hensigtsmæssigt at tage ind på hver 4. eller 5. pind, så huen ikke bliver alt for lang. Når det bliver nødvendigt, skift til strømpepinde. Når der er 16 masker tilbage i alt, strik et par omgange mere og strik derefter 2 masker ret sammen , så der er 8 tilbage. Træk en tråd igennem de sidste masker og hæft alle ender.

Kvast
Kvast til nissehuen

Lav en fin kvast og sæt på spidsen af huen til allersidst. Nu er din nissehue klar til sin nisse.

Gratis opskrift på nissehue i økologisk garn
Nissehue


En strikkerevolution

De seneste måneder har jeg ikke selv har meget tid i overskud til at strikke. Det er synd og skam, for det at strikke, hækle eller nørkle med andre sysler med sine hænder, er en fantastisk måde at give slip på stress og negative tanker.

Når jeg strikker får jeg igen fødderne solidt plantet på jorden. Her er en beskæftigelse, der giver et umiddelbart resultat. Jeg får en følelse af at komme tilbage til rødderne. Ofte strejfer mine tanker den fantastiske bog ‘Landbokvinden’ – en bog, hvor jeg igen og igen bliver slået af den enorme arbejdsindsats, der skal til, for at få mad på bordet, tøj på kroppen, tag over hovedet. Når jeg strikker, spinder, væver og syr, så sker det at jeg føler et lille strejf af det store historiske sus. Jeg er med til at holde traditioner i hævd. Jeg er med til at huske, hvordan man gør.

Onion garn, økologisk garn, dino-genser, dino-trøje, dinosaur trøje
Et ærme til Williams Dino-genser, som jeg strikker i det lækre garn fra Onion med uld, nælde og bomuld.

Vi tager så mange ting for givet. Færdiglavet tøj, lige til at tage på. Salater, færdigblandet og med små poser af dressing, toppings og ost lagt ned i. Tilmed en lille plastikgaffel, som vi kan smide i skraldespanden bagefter. Vådservietter pakket i små pakker, som kan åbne og lukkes. Alt er nemt at vaske af eller smide ud når vi er færdige med det. Nemt. Nemt, nemt, nemt.

Og nu er det jo ikke sådan at vi behøver at gå 200 år tilbage i tiden eller helt tilbage til stenalderen. Men jeg synes at LIGE NU er et fint tidspunkt at sætte sig ned og strikke og overveje, hvor bekvemme dagligdags ting behøver at være. Og hvad prisen egentlig er for alt den nemhed.

Her taler jeg naturligvis ikke om at vådservietter koster 14,95 eller hvad den slags nu er til salg for, men om den enorme belastning, alle vores bekvemmelighedsprodukter koster for miljøet.

Alle os, der strikker, hækler osv. ved jo godt, at en trøje, hue eller en klud, som man selv har brugt mange timer på og udvalgt garn til, bliver passet meget bedre på end en tilsvarende, som man har købt sig til. Man tænker nemlig normalt ikke på at der har siddet en anden person et sted i verden og produceret det. Faktisk har der gået en lang produktionslinje forud. Transport, emballage, lagerkapacitet. Ofte ved vi ikke ret meget om hvordan et produkt bliver til. Vi ved ikke om der er børn der har arbejdet undervejs i produktionen. Vi ved ikke hvordan løn og arbejdsforhold har været. Vi ved ikke om der er taget forholdsregler for bæredygtighed, udpining af jorden osv.

Nu kan man jo spørge sig selv om den slags tanker er særlig afstressende og positive… Neeeeej, måske ikke. Men det helt skønne er jo faktisk at vi kan gøre en forskel ved at sætte os ned og strikke en trøje. En trøje, som vil blive elsket og passet på. Som er lavet af økologisk garn og som er vores helt eget lille modsvar til fast fashion. Som tager mange, mange timer, men som også er et opgør med tanken om at alt skal være umiddelbart tilgængeligt. Som ikke er hurtig og bekvem, men som tager Landbokvinden med på råd. En lille bitte revolution. En strikkerevolution.

Red garnet

Jeg har lagt noget garn i webshoppen, som overhovedet ikke er økologisk. Kan det nu også passe?

Ja, det kan det og nu skal jeg fortælle dig hvorfor.

Vidste du, at der hvert år destrueres tonsvis af tøj, tekstil og garn over hele verden? Det kommer simpelthen aldrig ud til forbrugeren, men ender på en losseplads eller på forbrændingen. Alt efter hvilket land og region, det handler om, bliver det bortskaffet på mere eller mindre miljømæssig forsvarlig måde.

Tekstilerne lever måske ikke helt op til de specifikationer, der er givet til produktionen, der er måske en lille fejl i farven eller måske var designet ikke helt optimalt. I stedet for at bruge tid og penge på at finde en anden aftager til varen, så kasseres det. Det kan også handle om restpartier, der er så små at produktionsvirksomheden eller grossisten ikke gider bruge kræfter på det. Det er tilfældet med det garn, som jeg har fået fat i her.

Silkegarn med hør bæredygtigt
Fint silkegarn med hør, råhvid

Alle, som kender mig, ved at mit hjerte banker for økologi og bæredygtig produktion. Men jeg kan blive nærmest fysisk dårlig ved tanken om at fuldstændig brugbare ting bare smides ud, når de kan komme nogen til gode.
Og i dette specielle tilbud må jeg indrømme at jeg ikke kunne bære tanken om at dette lækre garn ikke skulle blive til noget. Og i mine øjne er det absolut bæredygtigt at bruge noget, der allerede er produceret frem for at smide det ud!

Garnet er spundet af 90 % silke og 10 % hør. Det er super lækkert, blødt og utroligt behageligt til beklædning. Det er også meget tyndt – der er ca 500 meter i 50 g, så jeg anbefaler at man strikker to tråde sammen på pind 2 – 3.

Silkegarn hør bæredygtigt
Fint silkegarn med hør

Jeg har fået de to farver, som man kan se på billederne. En ren råhvid og en råhvid med nister i moderne sennepsfarvet. Man kan udmærket kombinere de to farver og de kan naturligvis også bruges hver for sig. Prisen er ganske rimelig i forhold til denne lækre kvalitet. Det afspejler selvfølgelig, at jeg selv har fået garnet til en fornuftig pris og det lader jeg mine kunder komme til gode, så skynd dig over i webshoppen og vær med til at redde garnet

Pas godt på dit håndlavede tøj: Vask det ikke oftere end det er nødvendigt – hæng det gerne ud at lufte frem for at vaske det. Alt tøj bliver slidt af at blive vasket. Gem en eventuel rest, hvis du får behov for at reparere dit tøj. Dette garn skal håndvaskes ved 30 grader i vaskemiddel til silke.

Høstmarked 2019

I den kommende weekend er der økologisk høstmarked på en lang række gårde over hele landet. Det er en fantastisk mulighed for at komme ud at besøge nogle af de steder, som hver dag arbejder for at vi kan få skønne, økologiske fødevarer på bordet hver dag. Jeg tror, det er rigtig sundt for børn at se hvor maden kommer fra <3

Jeg har været så heldig, at Egeskovgaard ved Vordingborg har sagt ja til at jeg må komme at besøge dem med mit garn på lørdag den 31/8 2019. Så hvis man har lyst til at komme og kigge på økologisk garn og måske få en snak om økologi, strikketøj eller noget helt andet, så er jeg at finde her:

Egeskovgaard, Egeskovvej 17, 4760 Vordingborg. Jeg er der fra kl. 10 – 15. Sui og Jakob, som ejer Egeskovgaard, har fortalt mig, at de sætter et stort telt op, hvor man kan spise sin madpakke og få en kop kaffe.

Økologisk uldgarn strikkeskål
Du er velkommen til at tage dit strikke eller hækletøj med og få en kop kaffe og en snak

Og så skylder jeg vist at fortælle at Egeskovgaard er et skønt sted, hvor man på høstmarkedet selv kan plukke de super-sunde Aronia bær. Egeskovgaard producerer blandt andet også æbler, solbær og kirsebær. Det hele er selvfølgelig økologisk <3

Nu kan du forudbestille Karen Klarbæks babybog <3

Karen Klarbæk har sendt sin seneste bog i trykken. Denne gang er det en vidunderlig babybog med de sødeste opskrifter. I bogen kan man finde opskrifter på tøj, som går helt fra præmatur størrelser og op til 1 år. Der er opskrifter på strikkede og hæklede tæpper og endelig er der fine og finurlige hæklede legesager til baby. Alle opskrifterne er naturligvis lavet, så de passer til Karen Klarbæks eget, økologiske garn.

Hækleopskrift strikkeopskrift KarenKlarbæk babybog
Karen Klarbæks babybog med skønne opskrifter på hæklede og strikkede sager til baby.

Bogen indeholder blandt andet en fantastisk smart kørepose med snørelukning i bunden, de mest nuttede små babyfutter, en vimpel-ranke, bloomers og meget mere. Man kan sagtens kaste sig over bogen her, selv om man ikke er garvet i faget med at strikke eller hækle, for der er opskrifter i flere sværhedsgrader.

Bogen kan du forudbestille lige nu her hos mig. Så sender jeg dit eksemplar på udgivelsesdagen, den 30/8. Jeg trækker selvfølgelig først penge for bogen, når jeg sender den.

Hvorfor skal man vælge økologisk garn?

Mange af os køber allerede – i hvert fald til dels – økologiske fødevarer. Vi køber økologisk mad, fordi det giver mening ikke at fylde vores kroppe med fødevarer, som er forurenet med pesticidrester. Og med de mange drikkevandsboringer, som viser sig at være forurenet med pesticider, bliver vi mindet om, at det ikke kun er vores egne kroppe, der har fordel af at undgå pesticiderne, men i den grad hele økosystemet.

Al vores forbrug – også vores forbrug af garn og andre hobbyartikler – påvirker miljøet i større eller mindre grad. Lad os derfor se lidt på, hvorfor økologisk garn, garn af genbrugsfibre og garn af usprøjtede fibre er at foretrække frem for konventionelt garn.

Karklud økologisk garn strikket bomuldsgarn
Håndstrikkede karklude af økologisk bomuldsgarn

Hvis vi starter med bomuldsgarn, så er det vist efterhånden en kendt sag at bomuldsproduktion og behandling kræver enorme mængder vand, som kan være dybt problematisk for lokalområderne. En stor mængde af det vand, der anvendes, bliver faktisk brugt på at fortynde spildevandet tilstrækkeligt til at det må udledes – de giftige kemikalier, der bruges i produktionen, bliver altså lige fortyndet, før det ledes ud fra produktionsfaciliteterne. Bomuld bliver dyrket med mængder af pesticider for at undgå fejlslagen høst og farves derefter med endnu en omgang skadelig kemi. Alt i alt er konventionelt bomuldsgarn ofte til salg til en utrolig billig pris, men omkostningerne, garnet har for miljøet, er langt højere end man kan forestille sig.

Det er efterhånden blevet nemmere at få fat i garner, som er spundet af genbrugsfibre. Det er altså fibre, som allerede har været brugt til et andet produkt. Efter første omgang brug, bliver fibrene delt op og spundet på ny. Heri spares en masse CO2, da fibrene ikke skal dyrkes eller udvindes fra ny. Der findes en del bomuldsgarn på markedet, som er spundet af genbrugsfibre, men her på min webshop findes også det spændende Bottle Yarn eller flaskegarn, som er lavet af genbrugte plastikflasker. På den måde genbruger man ikke blot en masse plastikflasker, men bidrager også til at mindske plastikforureningen, fordi der gøres en bevidst indsats for at indsamle plastikflaskerne.

Hvis vi skal vende tilbage til plantefibrene, så er hamp udråbt til fremtidens tekstil. Dette skyldes, at hamp – i modsætning til bomuld – kræver meget lidt vand og slet ingen pesticider. Den dyrkes helt naturligt økologisk, fordi det simpelthen ikke er nødvendigt at sprøjte. Hampen udpiner ikke jorden, selvom den dyrkes det samme sted år efter år.

Hamp økologisk garn
Et fed økologisk hamp garn. Hampen er dyrket og spundet i Europa.

Her er det værd at bemærke at det hamp, der dyrkes til tekstiler, ikke har noget at gøre med hash og cannabis. Der bruges såkaldt industrihamp til at lave tekstiler af, og indholdet af det euforiserende stof cbd er så lille, at det ikke giver nogen effekt. Hvis man skulle være på jagt efter en oplevelse af den art, skal man altså ikke gå i gang med at ryge sit garn 😉

Til sidst vil jeg nævne de særlige fordele, der er ved at købe økologisk uldgarn. Uanset hvilket dyr ulden kommer fra, så er der nogle regler for opdræt af økologiske dyr, som ikke gør sig gældende for konventionelle dyr. Blandt andet benytter man i det økologiske landbrug ikke af den barbariske metode mulesing for at undgå spyfluer. Derudover har økologiske dyr typisk mere plads, adgang til frisk luft og udendørsarealer og der skal være mulighed for en adfærd, som er naturlig for dyret.

Onion økologisk garn strikkeskål
Garn fra Onion med 70 % økologisk merino uld og 30 % naturligt pesticidfri nældefibre i en strikkeskål af pesticidfri,lokalt træ

Jeg kan faktisk ikke komme på én eneste grund til ikke at bruge økologisk garn. Ved at købe økologisk garn skåner man drikkevandet, undgår tekstiler med pesticidrester og skadelig kemi fra indfarvningen og skåner også de mennesker, der bearbejder vores garn fra jord til garnnøgle.