Man kan aldrig få for mange karklude

Ind imellem mine større projekter, så har jeg altid gang i mindst én karklud. Det er nemlig nemt at sidde med, og jeg kan sagtens føre en samtale, mens jeg er i gang med at lave en klud. En klud fylder heller ikke så meget lige at have med i tasken og så kan man jo altid producere lidt, hvis man kommer til at sidde og vente et sted eller på anden måde har et par minutter.

Karklud strikket økologisk hamp garn
Håndstrikket karklud i økologisk hamp, som er dyrket og spundet i Europa. Hampen er perfekt til rengøringsklude!

Herhjemme bruger vi efterhånden kun hjemmegjorte karklude. De gamle klude blev brugt op og til sidst kasseret, og nu har vi en stabel hjemmestrikkede og -hæklede klude i skuffen. Det føles rigtig dejligt at vide, at vi ikke er med til at udlede mikroplast og at vi har klude, som er nærmest uopslidelige og på den måde mindsker spild. Oven i købet er de lavet i økologisk bomuld, så jeg ved at garnet er produceret med omtanke for miljøet.

Når nu vi allerede har skuffen fuld, kunne man jo godt argumentere for at jeg ikke behøver at lave flere karklude…. Men jeg bruger dem faktisk rigtig meget til gaver til dem i min omgangskreds, som ikke selv strikker og hækler. De er en rigtig rar værtindegave at komme med. Et par karklude kan også være med til at binde en gavekurv sammen, hvor man lige skal have nogle farver til at passe med hinanden.

Min absolutte favoritklud er en strikket udgave og den er også super nem at lave. Den er strikkes i perlerib sådan her: Slå et ulige antal masker op (jeg kan lide 59 masker på pind 3 – 3,5, men det er en smagssag hvor store de skal være) og strik 1 pind ret. Herefter tages første maske løs af på alle pinde. På pind to gentages 1 vr 1 r pinden ud. Sidste maske strikkes ret. Derefter gentages pind 1 og 2 indtil kluden har en passende længde. Jeg plejer at strikke kluden lidt længere end den er bred. Til sidst lukkes af og hæftes ender.

Hvis man kan lide en lidt mere avanceret klud, har jeg to skønne bøger fra Karen Klarbæk liggende i webshoppen. Karen Klarbæk har både designet strikkede og hæklede klude, og bøgerne er til at gå til hvad enten man er begynder eller garvet inden for strik/ hækle.

Opskrift bog økologisk garn Karen Klarbæk Hæklede Klude
Opskrift bog til økologisk garn: Karen Klarbæks Hæklede Klude

Bogen om Hæklede Klude er den nyeste bog fra Karen Klarbæks hånd. Den var udsolgt på ingen tid, og det er intet under. Den er smuk, gennemarbejdet og fuld af inspiration. Nu er den genoptrykt og på lager, så du kan skynde dig op og anskaffe dit helt eget eksemplar.

Hvis man er mere til at strikke, har Karen Klarbæk simpelthen også en bog med strikkede klude. Den er netop ankommet her hos Økologisk Garn og kan bestilles i webshoppen fra i dag. Den er så skøn, og jeg glæder mig allerede til at udvidde mit eget repertoire af strikkede klude.

Karen Klarbæk strikkede karklude økologisk garn
Karen Klarbæks bog Klude og gæstehåndklæder

Inde i webshoppen ligger Karen Klarbæks garn i et utal af farver. Jeg tror faktisk godt, jeg tør love at du kan finde en farve – eller tre – som du kan lide.

Og så er der vist ikke andet tilbage end at sige god strikke- og hæklelyst. Man kan nemlig aldrig få for mange karklude 🙂

Sommertid er strikketid

Mange af os får – eller tager os – lidt ekstra tid til at strikke her i sommerferie-tiden. Det oplagte er selvfølgelig at strikke lækre ting i hør, bomld og hamp – lette, kølige sommergarner. Men som så mange andre strikkere har jeg haft et par ufærdige projekter liggende… Jeg er simpelthen gået i gang med at færdiggøre dem én for én. Det skaber nemlig lys og rum for ny kreativitet.

I ugen der er gået har jeg færdiggjort en trøje til min søn, Birk. Han er 3 år og han er faktisk ikke særlig vild med traktorer. Eller, kun på afstand i hvert fald! De larmer nemlig ret meget, sådan nogle og er egentlig ret store også! Men på en trøje er de mere end okay, og trøjen er godkendt. Problemet er naturligvis bare at det heldigvis er alt for varm at have en lun trøje på.

Marius traktor genser strikket i onion no 4 økologisk garn
Marius traktor genser strikket i onion no 4 økologisk garn

Jeg har valgt at strikke traktor genseren i Onion no 4 i farverne khaki, råhvid og karry. Onion no 4 er spundet af 70 % økologisk merino uld og 30 % pesticidfri nældefibre. Nældefibrene tager ikke imod farve på samme måde som ulden og det giver et lidt meleret og meget levende udtryk. Det har været fantastisk at arbejde med. Det er så smukt i samspillet mellem ulden og nældefibrene og jeg glæder mig overmåde meget til at give Birk hans nye trøje på!

Men foreløbig ligger bunken med ufærdige projekter stadig og kigger på mig, så nu vil jeg komme tilbage til strikketøjet 🙂

Spændende helårsgarn i webshoppen

Der er kommet flere nye varer i webshoppen. En af dem er endnu et lækkert garn fra Onion. Jeg har valgt deres spændende bud på et helårsgarn med 44% økologisk bomuld, 34 % pesticidfri nældefibre og 22 % superwash uld.

Garnet er superlækkert og blødt, lunt uden at man koger i det og har en fin ‘bomuldsfølelse’ i hånden. Nældefibrene, som går igen i Onions garner, gør garnet åndbart og slidstærkt. Og så er det bare kommet i nogle lækre farver! Jeg har flere gange – forgæves- forsøgt at indfange dybden og varmen i den gyldne udgave af Organic Cotton + Nettle + wool.

Den gyldne farve har dybde og glød – meget mere end det er lykkedes mig at vise med mit helt almindelige mobilkamera.

Jeg var så heldig at besøge Onions showroom i sidste uge, hvor vi blandt andet talte om dette garn. I første omgang havde de ønsket at anvende økologisk merino i garnet, og det ville jeg selvfølgelig have elsket. Men det havde ikke kunnet lade sig gøre rent spindeteknisk at få de fibre til at danne et fornuftigt garn. Derfor blev det superwash ulden, der kom med. Til gengæld har det så dannet et garn, som rent faktisk må maskinvaskes på 30 grader. Hos Onion vil de ændre på banderolen, så det engang i fremtiden vil fremgå derpå at den ikke behøver at håndvaskes på 20 grader. Som småbørns-mor må jeg sige at jeg sætter stor pris på tøj, der kan vaskes i maskinen – også selvom jeg normalt vasker mit hjemmestrikkede tøj i hånden uden at pive! 🙂

Mit besøg hos Onion gav mig et lille indblik i hvor meget, der arbejdes med detaljerne og hvor lang tid, det tager at udvikle et nyt garn. Der arbejdes med bæredygtighed og gode, holdbare materialer. Alting er ikke økologisk – endnu 😉 Men jeg fik bestemt følelsen af, at de hos Onion godt ved, hvilken vej vinden blæser.

Fødselsdag 🌺

I dag er det min fødselsdag og det vil jeg gerne fejre ved at give mulighed for at købe vidunderligt, økologisk og bæredygtigt garn med en klækkelig rabat. Jeg håber sådan at mange flere vil få øjnene op for mere bæredygtige garner. Ikke kun på grund af den lækre kvalitet, men i høj grad også det langt mindre aftryk, der sættes på vores hårdtprøvede planet, når vi køber økologisk garn.

Økologisk hamp garn og roser fra vores egen have.

I dag tilbyder jeg derfor 25 % rabat på alle varer i webshoppen. Du skal bare bruge rabatkoden TILLYKKE, når du afgiver din ordre. Bare skynd dig ind i shoppen og se dig om – tilbuddet gælder nemlig kun i dag.

Og nu vil jeg gå ud i verden og nyde min fødselsdag sammen med min familie 💚💚💚

Økologisk hamp garn

Økologisk garn af fibre fra hampplanter. Garnet er intet mindre end fabelagtigt til alle tekstiler til køkkenet.

Jeg har fundet noget helt fantastisk garn. Det er spundet af hamp. Hamp er en plante, som vokser sig eventyrligt høj. Den kræver ikke meget, faktisk tilfører den jorden næringsstoffer. Den har dybe rødder, som forbedrer jordkvaliteten og den kræver – i modsætning til bomuldsplanter – ikke meget vanding. Den er naturligt resistent mod en masse forskelligt krible-krable og behøver således ikke dyrkes ved hjælp af pesticider.

Ligesom hør danner hamp lange fibre, som kan udvindes af stænglen og spindes til garn. Hamp er ligeledes slidstærkt og har en sugeevne, som både gør den behagelig at have på, men også gør den yderst velegnet til alt, hvad der hedder rengøring.

Hamp har allerede i mange sammenhænge været udråbt til bomuldens afløser og til fremtidens bæredygtige tekstil. Yngre designere baner vejen frem for at vi fremover kommer til at se langt mere til hamp, både i boligtekstiler og i modeindustrien.

Garnet,som jeg her har fået hjem, er i en kategori, som klart egner sig bedst til boligtekstiler. Den er relativt tykt spundet og med plantefibres naturlige stivhed vil den føles lidt krads på huden. Til gengæld er den perfekt til hjemmestrikkede karklude, skureklude, svampe, en lækker body-scrub handske til kroppen, indkøbsnet osv. Er du på jagt efter rengøringsartikler til et zero waste hjem, så behøver du ikke lede længere 🙂 En klud strikket i hamp vil holde i umindelige tider.

Hvis du er blevet nysgerrig, så spring op i shoppen og bestil et par nøgler. Garnet kan både strikkes og hækles og passer til pind 3