Høstmarked 2019

I den kommende weekend er der økologisk høstmarked på en lang række gårde over hele landet. Det er en fantastisk mulighed for at komme ud at besøge nogle af de steder, som hver dag arbejder for at vi kan få skønne, økologiske fødevarer på bordet hver dag. Jeg tror, det er rigtig sundt for børn at se hvor maden kommer fra <3

Jeg har været så heldig, at Egeskovgaard ved Vordingborg har sagt ja til at jeg må komme at besøge dem med mit garn på lørdag den 31/8 2019. Så hvis man har lyst til at komme og kigge på økologisk garn og måske få en snak om økologi, strikketøj eller noget helt andet, så er jeg at finde her:

Egeskovgaard, Egeskovvej 17, 4760 Vordingborg. Jeg er der fra kl. 10 – 15. Sui og Jakob, som ejer Egeskovgaard, har fortalt mig, at de sætter et stort telt op, hvor man kan spise sin madpakke og få en kop kaffe.

Økologisk uldgarn strikkeskål
Du er velkommen til at tage dit strikke eller hækletøj med og få en kop kaffe og en snak

Og så skylder jeg vist at fortælle at Egeskovgaard er et skønt sted, hvor man på høstmarkedet selv kan plukke de super-sunde Aronia bær. Egeskovgaard producerer blandt andet også æbler, solbær og kirsebær. Det hele er selvfølgelig økologisk <3

Nu kan du forudbestille Karen Klarbæks babybog <3

Karen Klarbæk har sendt sin seneste bog i trykken. Denne gang er det en vidunderlig babybog med de sødeste opskrifter. I bogen kan man finde opskrifter på tøj, som går helt fra præmatur størrelser og op til 1 år. Der er opskrifter på strikkede og hæklede tæpper og endelig er der fine og finurlige hæklede legesager til baby. Alle opskrifterne er naturligvis lavet, så de passer til Karen Klarbæks eget, økologiske garn.

Hækleopskrift strikkeopskrift KarenKlarbæk babybog
Karen Klarbæks babybog med skønne opskrifter på hæklede og strikkede sager til baby.

Bogen indeholder blandt andet en fantastisk smart kørepose med snørelukning i bunden, de mest nuttede små babyfutter, en vimpel-ranke, bloomers og meget mere. Man kan sagtens kaste sig over bogen her, selv om man ikke er garvet i faget med at strikke eller hækle, for der er opskrifter i flere sværhedsgrader.

Bogen kan du forudbestille lige nu her hos mig. Så sender jeg dit eksemplar på udgivelsesdagen, den 30/8. Jeg trækker selvfølgelig først penge for bogen, når jeg sender den.

Hvorfor skal man vælge økologisk garn?

Mange af os køber allerede – i hvert fald til dels – økologiske fødevarer. Vi køber økologisk mad, fordi det giver mening ikke at fylde vores kroppe med fødevarer, som er forurenet med pesticidrester. Og med de mange drikkevandsboringer, som viser sig at være forurenet med pesticider, bliver vi mindet om, at det ikke kun er vores egne kroppe, der har fordel af at undgå pesticiderne, men i den grad hele økosystemet.

Al vores forbrug – også vores forbrug af garn og andre hobbyartikler – påvirker miljøet i større eller mindre grad. Lad os derfor se lidt på, hvorfor økologisk garn, garn af genbrugsfibre og garn af usprøjtede fibre er at foretrække frem for konventionelt garn.

Karklud økologisk garn strikket bomuldsgarn
Håndstrikkede karklude af økologisk bomuldsgarn

Hvis vi starter med bomuldsgarn, så er det vist efterhånden en kendt sag at bomuldsproduktion og behandling kræver enorme mængder vand, som kan være dybt problematisk for lokalområderne. En stor mængde af det vand, der anvendes, bliver faktisk brugt på at fortynde spildevandet tilstrækkeligt til at det må udledes – de giftige kemikalier, der bruges i produktionen, bliver altså lige fortyndet, før det ledes ud fra produktionsfaciliteterne. Bomuld bliver dyrket med mængder af pesticider for at undgå fejlslagen høst og farves derefter med endnu en omgang skadelig kemi. Alt i alt er konventionelt bomuldsgarn ofte til salg til en utrolig billig pris, men omkostningerne, garnet har for miljøet, er langt højere end man kan forestille sig.

Det er efterhånden blevet nemmere at få fat i garner, som er spundet af genbrugsfibre. Det er altså fibre, som allerede har været brugt til et andet produkt. Efter første omgang brug, bliver fibrene delt op og spundet på ny. Heri spares en masse CO2, da fibrene ikke skal dyrkes eller udvindes fra ny. Der findes en del bomuldsgarn på markedet, som er spundet af genbrugsfibre, men her på min webshop findes også det spændende Bottle Yarn eller flaskegarn, som er lavet af genbrugte plastikflasker. På den måde genbruger man ikke blot en masse plastikflasker, men bidrager også til at mindske plastikforureningen, fordi der gøres en bevidst indsats for at indsamle plastikflaskerne.

Hvis vi skal vende tilbage til plantefibrene, så er hamp udråbt til fremtidens tekstil. Dette skyldes, at hamp – i modsætning til bomuld – kræver meget lidt vand og slet ingen pesticider. Den dyrkes helt naturligt økologisk, fordi det simpelthen ikke er nødvendigt at sprøjte. Hampen udpiner ikke jorden, selvom den dyrkes det samme sted år efter år.

Hamp økologisk garn
Et fed økologisk hamp garn. Hampen er dyrket og spundet i Europa.

Her er det værd at bemærke at det hamp, der dyrkes til tekstiler, ikke har noget at gøre med hash og cannabis. Der bruges såkaldt industrihamp til at lave tekstiler af, og indholdet af det euforiserende stof cbd er så lille, at det ikke giver nogen effekt. Hvis man skulle være på jagt efter en oplevelse af den art, skal man altså ikke gå i gang med at ryge sit garn 😉

Til sidst vil jeg nævne de særlige fordele, der er ved at købe økologisk uldgarn. Uanset hvilket dyr ulden kommer fra, så er der nogle regler for opdræt af økologiske dyr, som ikke gør sig gældende for konventionelle dyr. Blandt andet benytter man i det økologiske landbrug ikke af den barbariske metode mulesing for at undgå spyfluer. Derudover har økologiske dyr typisk mere plads, adgang til frisk luft og udendørsarealer og der skal være mulighed for en adfærd, som er naturlig for dyret.

Onion økologisk garn strikkeskål
Garn fra Onion med 70 % økologisk merino uld og 30 % naturligt pesticidfri nældefibre i en strikkeskål af pesticidfri,lokalt træ

Jeg kan faktisk ikke komme på én eneste grund til ikke at bruge økologisk garn. Ved at købe økologisk garn skåner man drikkevandet, undgår tekstiler med pesticidrester og skadelig kemi fra indfarvningen og skåner også de mennesker, der bearbejder vores garn fra jord til garnnøgle.

Super blødt økologisk bomuldsgarn i webshoppen

Det er efterhånden faktisk en gammel nyhed, men jeg har lagt noget nyt, lækker bomuldsgarn i webshoppen. Det er simpelthen så blødt og dejligt. Det er den tykke udgave af Karen Klarbæks bomuldsgarn – altså den der hedder 8/8. Det er selvfølgelig 100 % økologisk.

Karen Klarbæk økologisk bomuldsgarn Mustard
Karen Klarbæk økologisk bomuldsgarn i farven mustard

Det er kommet hjem i en mængde utrolig smukke farver, som virkelig sætter gang i strikkelysten. Jeg får i hvert fald lyst til at strikke både håndklæder, puder og et lækkert tæppe.

Jeg har ind i mellem hørt bomuld udskældt til at lave tæpper af, men et dejligt (tungt) bomuldstæppe har nu sine fordele. Mange børn kan være urolige og have svært ved at falde til ro, men et bomuldstæppe har netop den tyngde, der kan hjælpe med at komme ned i gear ovenpå en begivenhedsrig dag, men uden at man bliver alt for varm. Det samme kan i øvrigt sagtens gøre sig gældende for voksne 🙂

Babytæppet strikket økologisk garn bomuld Karen Klarbæk
Lækkert tykt Domino babytæppe fra Karen Klarbæk i økologisk bomuldsgarn 8/8

Men selvom man ikke skulle være til store, lækre bomuldstæpper, så betyder det sandelig ikke at man ikke kan blive inspireret. Garnet er så vamset og dejligt at det nærmest tigger om at blive strikket eller hæklet!