Smid ikke dine garnrester ud

Der er ingen grund til at smide dine garnrester ud. Her er 7 gode tip til hvad du kan bruge dine garnrester til.

Zero waste
Brug dine garnrester

Det er næsten umuligt at undgå at få små og store rester garn tilbage, når man har afsluttet et strikke- eller hækleprojekt, og med tiden kan sådan nogle rester godt hobe sig op. Nogle gange melder oprydningstrangen sig og så kan det måske være fristende at smide alle de små bundter og garnnøgler ud. Men der er ingen grund til at spilde godt garn. Det er jo én gang produceret og så kan det lige så godt komme til glæde og gavn. Læs her mine 7 tips til at bruge garnrester.

1. Strik karklude

Hvis dine rester er bomuldsgarn, hør, hamp eller bambus, så kan du strikke karklude af dem. Der er ingen , der siger at karklude skal være ensfarvede og de behøver ikke engang at være strikket i samme materiale hele vejen igennem.

2. Strik babytøj

Hvis du kender nogle, der venter en baby, så er babytøj oplagt til at få brugt nogle af resterne. Der går sjældent mere end 2- 3 nøgler garn til en lille trøje eller et par små, søde bukser. Hvis man har rester i flere farver af samme garn kan man kaste sig ud i en trøje med mønster. Har man meget små rester, kan man strikke kyser, huer, små nuttede babyfutter og strømper, men det allermest trendy i øjeblikket er faktisk en romper eller et par bloomers.

Strikkeopskrift baby bloomers strikket kyse økologisk garn
Bloomers og kyse

3. Strik en restetrøje på store pinde til dig selv

Saml alle dine rester sammen, som har bare sådan nogenlunde samme tykkelse – det behøver ikke at være samme garn, men du skal kunne lide farverne sammen. Sæt evt en følgetråd sammen med det garn du allerede har, så du får et sammenhængende udtryk gennem hele trøjen og strik så en løs trøje på store pinde. Hvis du bliver i tvivl om der er garn nok til en hel trøje, kan du veje garnet. Det giver en god indikation af hvor meget garn, du har behov for.

4. Strik en stribet børnetrøje

Striber er godt. Jeg tror aldrig striber går helt af mode, og striber er fantastisk til at få brugt resterne op. Striber kan også varieres uendeligt. Når jeg strikker børnetrøjer i striber, strikker jeg helst oppefra og ned. Jeg starter med de mindste rester, for så får jeg de mest harmoniske striber.

5. Strik luffer

I vinter trendede strikkede luffer efter præsidentindsættelsen i USA, hvor Bernie Sanders luftede sine upcyclede luffer, og jeg tror at vi igen til vinter vil se masser af strikkede luffer! Lufferne er hyggelige at strikke og udmærker sig blandt andet ved at kræve forholdsvis små mængder garn. Hvis du har noget tykt garn liggende i restekurven, så er et par luffer en oplagt ide.

Luffer

6. Donner dit garn til en børnehave, ældrecenter, krisecenter, skole, Røde Kors eller bosted for udviklingshæmmede.

Hvis du bare ikke er vild med at strikke med rester, så er der ingen grund til at pine dig selv med at bruge tid på det. De er nemlig masser af mennesker, som vil blive lykkelige for at modtage dit garn. Alle steder, hvor der findes børn, findes der også stort behov for at kunne udfolde sig kreativt. Det er oplagt med din lokale børnehave eller SFO, men på landets krisecentre findes der også børn og de har ofte meget lidt med sig og meget små midler. Hvis du alligevel afleverer dit garn på et krisecenter, så tag eventuelt et kig i klædeskabet, børnenes legetøj eller skuffen med personlig pleje og se om der er noget, som skal gøre gavn et andet sted.

7. Sælg dit garn

Har du nogensinde prøvet at strikke en trøje og så lige præcis mangle til de sidste 3 omgange? Og så er garnet udsolgt i lige præcis den farve eller det rette indfarvningsnummer… Suk! Men på Facebook findes grupper, hvor man kan søge efter garn til at afslutte sit projekt og her kan du udbyde dit garn. Der er også kommet en app til smartphone, som hedder Recraft. Her kan du sælge dine garnrester.

Med andre ord, så er mulighederne næsten uendelige og der er absolut ingen grund til at smide garn ud. God fornøjelse med at bruge dine rester.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *