Hvorfor skal man vælge økologisk garn?

Mange af os køber allerede – i hvert fald til dels – økologiske fødevarer. Vi køber økologisk mad, fordi det giver mening ikke at fylde vores kroppe med fødevarer, som er forurenet med pesticidrester. Og med de mange drikkevandsboringer, som viser sig at være forurenet med pesticider, bliver vi mindet om, at det ikke kun er vores egne kroppe, der har fordel af at undgå pesticiderne, men i den grad hele økosystemet.

Al vores forbrug – også vores forbrug af garn og andre hobbyartikler – påvirker miljøet i større eller mindre grad. Lad os derfor se lidt på, hvorfor økologisk garn, garn af genbrugsfibre og garn af usprøjtede fibre er at foretrække frem for konventionelt garn.

Karklud økologisk garn strikket bomuldsgarn
Håndstrikkede karklude af økologisk bomuldsgarn

Hvis vi starter med bomuldsgarn, så er det vist efterhånden en kendt sag at bomuldsproduktion og behandling kræver enorme mængder vand, som kan være dybt problematisk for lokalområderne. En stor mængde af det vand, der anvendes, bliver faktisk brugt på at fortynde spildevandet tilstrækkeligt til at det må udledes – de giftige kemikalier, der bruges i produktionen, bliver altså lige fortyndet, før det ledes ud fra produktionsfaciliteterne. Bomuld bliver dyrket med mængder af pesticider for at undgå fejlslagen høst og farves derefter med endnu en omgang skadelig kemi. Alt i alt er konventionelt bomuldsgarn ofte til salg til en utrolig billig pris, men omkostningerne, garnet har for miljøet, er langt højere end man kan forestille sig.

Det er efterhånden blevet nemmere at få fat i garner, som er spundet af genbrugsfibre. Det er altså fibre, som allerede har været brugt til et andet produkt. Efter første omgang brug, bliver fibrene delt op og spundet på ny. Heri spares en masse CO2, da fibrene ikke skal dyrkes eller udvindes fra ny. Der findes en del bomuldsgarn på markedet, som er spundet af genbrugsfibre, men her på min webshop findes også det spændende Bottle Yarn eller flaskegarn, som er lavet af genbrugte plastikflasker. På den måde genbruger man ikke blot en masse plastikflasker, men bidrager også til at mindske plastikforureningen, fordi der gøres en bevidst indsats for at indsamle plastikflaskerne.

Hvis vi skal vende tilbage til plantefibrene, så er hamp udråbt til fremtidens tekstil. Dette skyldes, at hamp – i modsætning til bomuld – kræver meget lidt vand og slet ingen pesticider. Den dyrkes helt naturligt økologisk, fordi det simpelthen ikke er nødvendigt at sprøjte. Hampen udpiner ikke jorden, selvom den dyrkes det samme sted år efter år.

Hamp økologisk garn
Et fed økologisk hamp garn. Hampen er dyrket og spundet i Europa.

Her er det værd at bemærke at det hamp, der dyrkes til tekstiler, ikke har noget at gøre med hash og cannabis. Der bruges såkaldt industrihamp til at lave tekstiler af, og indholdet af det euforiserende stof cbd er så lille, at det ikke giver nogen effekt. Hvis man skulle være på jagt efter en oplevelse af den art, skal man altså ikke gå i gang med at ryge sit garn 😉

Til sidst vil jeg nævne de særlige fordele, der er ved at købe økologisk uldgarn. Uanset hvilket dyr ulden kommer fra, så er der nogle regler for opdræt af økologiske dyr, som ikke gør sig gældende for konventionelle dyr. Blandt andet benytter man i det økologiske landbrug ikke af den barbariske metode mulesing for at undgå spyfluer. Derudover har økologiske dyr typisk mere plads, adgang til frisk luft og udendørsarealer og der skal være mulighed for en adfærd, som er naturlig for dyret.

Onion økologisk garn strikkeskål
Garn fra Onion med 70 % økologisk merino uld og 30 % naturligt pesticidfri nældefibre i en strikkeskål af pesticidfri,lokalt træ

Jeg kan faktisk ikke komme på én eneste grund til ikke at bruge økologisk garn. Ved at købe økologisk garn skåner man drikkevandet, undgår tekstiler med pesticidrester og skadelig kemi fra indfarvningen og skåner også de mennesker, der bearbejder vores garn fra jord til garnnøgle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *